Brza pretraga

Traži u imenu:
Ja sam:
Tražim:
 
 
 
 
Za:

Kako se zaštiti od Corona virusa CoVid-19

Radi velikog straha i problema oko novog koraviursa COVID-19 donosimo vam nekoliko važnih informacija o virusu i zaštiti od istoga.

Što je koronavirus?
Korona virusi su određena skupina virusa koji uzrokuju respiratorne infekcije, to su uglavnom blaže prehlade koje imamo svake godine. Postoje i rjeđi oblici korona virusa poput SARS-a, MERS-a i COVID-19 i oni su nešto teži, te za rizične skupine mogu biti smrtonosni.

Što je novi koronavirus COVID19?
Novi koronavirus COVID19 predstavlja novi soj korona virusa.
Pojava ovog virusa prvo je zabilježena u Kini u pokrajini Whuan. Kako je gore navedeno, ovaj virus je povezan s istom porodicom virusa koji uzrokuju blaže infekcije kao razne obične prehlade, ali i sa ozbiljnijim virusima poput SARS-a i MERS-a

Kako se virus prenosi?
Kao i večina virusa koji uzrokuju respiratorne infekcije i ovaj virus se prenosi tzv kapljičnim putem, tj respiratornim kapljicama inficirane osobe koje nastaju kašljanjem ili kihanjem. Zaražena osoba vrlo vjerovatno radi kašljanja i kihanja ima virus na rukama. Zaražena osoba tako virus može prenijeti na više načina. Kašljanjem ili kihanjem u neposrednoj blizini (manjoj od 3 metra), rukovanjem, prenošenjem virusa na razne podloge (rukohvati, kvake, sjedala u javnom prijevozu, .. . )

Koji su simptomi infekcije COVID19 virusom?
Simptomi su slični simptomima gripe, a mogu uključivati groznicu, kašalj i kratak dah. U težim slučajevima, infekcija može uzrokovati zapaljenje pluća ili teškoće u disanju. Rjeđe, bolest može završiti smrću kod rizičnih bolesnika.


Kako se zaštiti od virusa
Postoji nekoliko mjera zaštite koje ćemo navesti niže. Najbitnije od svega je održavati higijenu ruku i izbjegavati blizinu osoba koje pokazuju simptome.

1. Često perike ruke i to koristeći sapun i vodu. U javnosti koristite gel za pranje ruku na bazi alkohola. Po povratku doma obavezno operite ruke bez obzira na gel.

2. Izbjegavajte blizinu osoba koje pokazuju simptome bolesti slične prehladi ili gripi.

3. Ukoliko sumnjate na zarazu nikako nemojte ići liječniku nego ga nazovite i izbjegavajte kontakt s drugim ljudima. Također ukoliko ste zaraženi ili sumnjate na zarazu potrebno je nositi zaštitnu masku.

4. Ukoliko kašljete ili kišete pokrijte usta i nos. Idealno savijenim laktom ili maramicom.


Pomažu li zaštitne maske protiv virusa?
Zaštitne maskice nisu niti približno korisne za zaštitu zdrave osobe kao recimo pranje ruku. Zaštitne maskice mogu pomoći (ali nisu 100% sigurne) u situaciji ukoliko netko kašlje ili kiše u vašoj blizini.

Za kraj
Pratite vijesti i upute epidemiologa. Nemojte raditi enormne zalihe. Izbjegavajte mjesta gdje ima puno ljudi. Nemojte širiti paniku. Najbolji način zaštite je edukacija sebe i drugih. Ukoliko nema edukacije nastaje panika.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies).

Više informacija